O PETRINJI

Geografski položaj Petrinje

Petrinja se nalazi na ušću rijeke Petrinjčice u Kupu, oko 13 km jugozapadno od Siska i oko 60 km jugoistočno od Zagreba.  Područje grada Petrinje sastavni je dio Sisačko-moslavačke županije i prostire se na površini od 380,94 km2. Riječ je o području koje većinom obuhvaća brežuljkaste predjele Zrinske i Hrastovačke gore te manje ravničarske, uz rijeke Kupu i Petrinjčicu.

Povijest Petrinje

Petrinja je promijenila prvobitnu lokaciju od srednjovjekovne utvrde koja se nalazila u podnožju Zrinske gore do pokupske ravnice. Stara srednjovjekovna Petrinja već je 1240. godine bila poznato i dobro naseljeno mjesto Grad Petrinja postaje slobodnim kraljevskim gradom 1240. godine zaslugom Hercega Kolomana. Ime je dobio najvjerojatnije po crkvi Sv. Petra, odnosno riječi petra što znači stijena, kamen. U 15. stoljeću Turci prodiru na granice Hrvatske. 

Nakon propasti stare Petrinje, 1592. godine Turci predvođeni Hasan pašom Predojevićem po nalogu iz Carigrada grade YeniHisar ili Novi grad, odnosno novu Petrinju s ciljem osvajanja dobro utvrđenog Siska.Nakon kršćanske opsade u noći 9. na 10. kolovoza 1594. godine, Turci su napustili utvrdu, a preuzela ju je hrvatska vojska nadvojvode Maksimilijana. Kako je 10. kolovoza blagdan sv. Lovre, kršćani su iz zahvalnosti, za zaštitnika župe izabrali upravo ovog sveca. Od 1595. godine Petrinja postaje trajno pod hrvatskom vlašću.